Det er for sent at løbe et maraton til næste år!

– Men her er alligevel fem gode genveje til dig, som alligevel vil løbe et helt eller ½ maraton til næste forår…

Der bliver givet mange gode råd og løftede pegefingre til alle de mennesker, som lige nu begynder løbetræningen. Flere og flere starter med at løbe efter i mange år ikke at have dyrket nogen motion, nogle har det mål at de skal løbe maraton og gerne så hurtigt som muligt.

Hvis vi ser bort fra, at de fleste fysioterapeuter vil råde en nybegynder til slet ikke at løbe en maraton det første år, og i stedet forholder os til at rigtig mange alligevel vælger at gøre det, så kommer der her en ”kærlig” løftede pegefinger, men absolut også opfordringen til at komme i gang, hvad venter du på!!!

Bliver det ikke til en marathon, ja så bliver det måske til en ny vane:)

Tænk lidt over den fysiologisk lovgivning, som vi alle er underlagt… ingen slipper for tyngdeloven og ingen slipper hurtigere eller nemmere igennem følgende punkter, som måske bør indføres i vores sundhedsgrundlov:-)

  • Muskler er lyn hurtige til at vende sig til løb – de er klar på 2 måneder
  • Senevævet er op til 6 måneder om at tilvænne sig de mange stød i løbet
  • Knoglerne er helt op til 12 måneder om at få bygget ”væggene” stærke

Så med lidt sund fornuft og nogle gode huskeregler under huen, er det bare om at komme ud i kulden og komme i gang. Følgende råd er tænkt som ideer og gode tanker til dit nye liv med masser af løb og mange gode oplevelser fremover…måske ender det en dag med en maraton.

Husk løbeglæde – nyd din løbetur og sørg for at afveksle ind i mellem. For mange er løbet i starten en sur pligt og rigtig mange stopper desværre hurtigt igen. Sørg for at variere dine ture med f.eks. terrænløb, bakkeløb, løb i regn/sne, sjove hop og spring undervejs. Er du en gearnørd så køb fx et pulsur, de findes nu også med GPS! Er du en naturnørd så køb naturlommebogen og hold øje med fuglelivet på din løbetur. Er du glad for dit arbejde, så tag det med på turen, problemer forsvinder ofte som dug for solen, når endorfinerne begynder at virke!

Tag børnene med – det er super godt, at du har valgt en vane ændring, men det er også vigtigt at du som voksen smitter dine børn til aktivitet frem for inaktivitet. Sørg for at tilbyde dem, at de kan løbe med og start med nogle små succes ture, f.eks. ned af gaden og hjem igen. Løb derefter din ”egen” tur. Selv små børn elsker denne ”leg”, og babyer kan ligge i løbevognen.

Sæt mål du kan opfylde! Specielt i starten skal du hele tiden stille små overkommelige, realistiske mål, så du hele tiden ser fremskridt og får gode oplevelser. Det gælder om at få kroppen til at forstå din vaneændring, og få den til at acceptere at du har tænkt dig at blive ved resten af livet. Gode oplevelser i starten er afgørende for, om du får succes og når dit endelige mål maraton.

Løb aldrig hver dag. Kroppen har brug for hviledage til restitution af muskler, sener og led. Spis fornuftigt og drik rigeligt med vand. Din mad er den energi, du får ud til musklerne, og spiser du ikke sundt, vil du ofte føle dig træt, og løbeturen bliver al for hård. Drik ikke sportsdrikke, men hold dig til vand.

Søg viden om distancer, marathonprogrammer, pulstræning, løbesko, løbestil analyser, skader, væskebalance og genoptræning.

Tjek eventuelt følgende hjemmesider ud:

www.kropogfysik.dk
www.motiononline.dk

Det er for sent at løbe et maraton til næste år!

– Men her er alligevel fem gode genveje til dig, som alligevel vil løbe et helt eller ½ maraton til næste forår…

Der bliver givet mange gode råd og løftede pegefingre til alle de mennesker, som lige nu begynder løbetræningen. Flere og flere starter med at løbe efter i mange år ikke at have dyrket nogen motion, nogle har det mål at de skal løbe maraton og gerne så hurtigt som muligt.

Hvis vi ser bort fra, at de fleste fysioterapeuter vil råde en nybegynder til slet ikke at løbe en maraton det første år, og i stedet forholder os til at rigtig mange alligevel vælger at gøre det, så kommer der her en ”kærlig” løftede pegefinger, men absolut også opfordringen til at komme i gang, hvad venter du på!!!

Bliver det ikke til en marathon, ja så bliver det måske til en ny vane:)

Tænk lidt over den fysiologisk lovgivning, som vi alle er underlagt… ingen slipper for tyngdeloven og ingen slipper hurtigere eller nemmere igennem følgende punkter, som måske bør indføres i vores sundhedsgrundlov:-)

  • Muskler er lyn hurtige til at vende sig til løb – de er klar på 2 måneder
  • Senevævet er op til 6 måneder om at tilvænne sig de mange stød i løbet
  • Knoglerne er helt op til 12 måneder om at få bygget ”væggene” stærke

Så med lidt sund fornuft og nogle gode huskeregler under huen, er det bare om at komme ud i kulden og komme i gang. Følgende råd er tænkt som ideer og gode tanker til dit nye liv med masser af løb og mange gode oplevelser fremover…måske ender det en dag med en maraton.

Husk løbeglæde – nyd din løbetur og sørg for at afveksle ind i mellem. For mange er løbet i starten en sur pligt og rigtig mange stopper desværre hurtigt igen. Sørg for at variere dine ture med f.eks. terrænløb, bakkeløb, løb i regn/sne, sjove hop og spring undervejs. Er du en gearnørd så køb fx et pulsur, de findes nu også med GPS! Er du en naturnørd så køb naturlommebogen og hold øje med fuglelivet på din løbetur. Er du glad for dit arbejde, så tag det med på turen, problemer forsvinder ofte som dug for solen, når endorfinerne begynder at virke!

Tag børnene med – det er super godt, at du har valgt en vane ændring, men det er også vigtigt at du som voksen smitter dine børn til aktivitet frem for inaktivitet. Sørg for at tilbyde dem, at de kan løbe med og start med nogle små succes ture, f.eks. ned af gaden og hjem igen. Løb derefter din ”egen” tur. Selv små børn elsker denne ”leg”, og babyer kan ligge i løbevognen.

Sæt mål du kan opfylde! Specielt i starten skal du hele tiden stille små overkommelige, realistiske mål, så du hele tiden ser fremskridt og får gode oplevelser. Det gælder om at få kroppen til at forstå din vaneændring, og få den til at acceptere at du har tænkt dig at blive ved resten af livet. Gode oplevelser i starten er afgørende for, om du får succes og når dit endelige mål maraton.

Løb aldrig hver dag. Kroppen har brug for hviledage til restitution af muskler, sener og led. Spis fornuftigt og drik rigeligt med vand. Din mad er den energi, du får ud til musklerne, og spiser du ikke sundt, vil du ofte føle dig træt, og løbeturen bliver al for hård. Drik ikke sportsdrikke, men hold dig til vand.

Søg viden om distancer, marathonprogrammer, pulstræning, løbesko, løbestil analyser, skader, væskebalance og genoptræning.

Tjek eventuelt følgende hjemmesider ud:

www.kropogfysik.dk
www.motiononline.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s