Tjek dit træningscenter

Så begynder indendørs-sæsonen, og dermed søger mange af os ind i træningscentrene landet over. Et dårlig træningscenter kan være spild af tid og penge og i værste fald gøre mere skade end gavn. Så kig dig for, før du vælger!

Stemningen i centrene er meget forskellig og har stor betydning for, hvordan man føler sig tilpas, og dermed også hvor meget man vil komme der – og dermed igen hvor meget man reelt får trænet. Klientel, personale, musik, indretning, udluftning, badeforhold osv. – det betyder alt sammen noget. Besøg forskellige steder inden du melder dig ind.
Prismæssigt er der store forskelle. Her er det vigtigt at lægge mærke til, hvad du får for pengene. Mange centre tilbyder én pris for fri adgang til alle ydelser. Det kan foruden træningsmaskinerne være aerobic, spinning, specialhold osv., ligesom der kan være tilbud om massage, børnepasning osv. Gør dig klart hvad du realistisk set har brug for!
Læg mærke til betalingsformen. Nogen tager startgebyrer før man overhovedet kan melde sig ind, nogen tager betaling for opfølgning på programmet, og ikke mindst kan det være nødvendigt at binde sig for en længere periode, typisk et år af gangen. Undersøg om det er svært at ”komme ud af det igen” – kan du fx melde dig ud fra én måned til en anden. Tjek også om kortet kan stilles i bero. Få hjælp på www.forbrug.dk.

Top 10-tjekliste:

Det bør dit træningscenter kunne tilbyde:

1. Omhyggelig instruktion første træningsgang og herefter regelmæssig opfølgning på dit program (mindst hver ottende uge).

2. Personalet er opsøgende, så de løbende kan vejlede dig og kontrollere at du udfører øvelserne korrekt.

3. Præcis plan for dine mål og delmål (fx vægttab, styrke, udholdenhed osv.) samt detaljeret program over dine øvelser, indstillinger m.m.

4. Instruktørerne er veluddannede og opdaterede inden for den seneste viden om træning. Forvent ikke specifik rådgivning om komplicerede diagnoser (fx ryg eller knæ) i dit træningscenter – tal med en fysioterapeut.

5. Alt personale er uddannet i førstehjælp.

6. Træningscentret har en synlig plan for skader, og der skal være adgang til is og kompressionsbind.

7. Træningscentret er tilmeldt Anti Doping Danmarks (ADD) kontrolordning. (se www.antidoping.dk)

8. Mulighed for at hyre en personlig træner.

9. Koordineret samarbejde med læge og/eller fysioterapeut.

10.  Vil du genoptræne dig efter en skade eller sygdom, er det afgørende at der er instruktører med faglig baggrund, gerne en fysioterapeut, som kan vejlede dig og løbende sørge for at du får de rette udfordringer på rette tid.

Denne artikel blev publiceret i magasinet Krop & Fysik 4 – 2009

Tjek dit træningscenter

Så begynder indendørs-sæsonen, og dermed søger mange af os ind i træningscentrene landet over. Et dårlig træningscenter kan være spild af tid og penge og i værste fald gøre mere skade end gavn. Så kig dig for, før du vælger!

Stemningen i centrene er meget forskellig og har stor betydning for, hvordan man føler sig tilpas, og dermed også hvor meget man vil komme der – og dermed igen hvor meget man reelt får trænet. Klientel, personale, musik, indretning, udluftning, badeforhold osv. – det betyder alt sammen noget. Besøg forskellige steder inden du melder dig ind.
Prismæssigt er der store forskelle. Her er det vigtigt at lægge mærke til, hvad du får for pengene. Mange centre tilbyder én pris for fri adgang til alle ydelser. Det kan foruden træningsmaskinerne være aerobic, spinning, specialhold osv., ligesom der kan være tilbud om massage, børnepasning osv. Gør dig klart hvad du realistisk set har brug for!
Læg mærke til betalingsformen. Nogen tager startgebyrer før man overhovedet kan melde sig ind, nogen tager betaling for opfølgning på programmet, og ikke mindst kan det være nødvendigt at binde sig for en længere periode, typisk et år af gangen. Undersøg om det er svært at ”komme ud af det igen” – kan du fx melde dig ud fra én måned til en anden. Tjek også om kortet kan stilles i bero. Få hjælp på www.forbrug.dk.

Top 10-tjekliste:

Det bør dit træningscenter kunne tilbyde:

1. Omhyggelig instruktion første træningsgang og herefter regelmæssig opfølgning på dit program (mindst hver ottende uge).

2. Personalet er opsøgende, så de løbende kan vejlede dig og kontrollere at du udfører øvelserne korrekt.

3. Præcis plan for dine mål og delmål (fx vægttab, styrke, udholdenhed osv.) samt detaljeret program over dine øvelser, indstillinger m.m.

4. Instruktørerne er veluddannede og opdaterede inden for den seneste viden om træning. Forvent ikke specifik rådgivning om komplicerede diagnoser (fx ryg eller knæ) i dit træningscenter – tal med en fysioterapeut.

5. Alt personale er uddannet i førstehjælp.

6. Træningscentret har en synlig plan for skader, og der skal være adgang til is og kompressionsbind.

7. Træningscentret er tilmeldt Anti Doping Danmarks (ADD) kontrolordning. (se www.antidoping.dk)

8. Mulighed for at hyre en personlig træner.

9. Koordineret samarbejde med læge og/eller fysioterapeut.

10.  Vil du genoptræne dig efter en skade eller sygdom, er det afgørende at der er instruktører med faglig baggrund, gerne en fysioterapeut, som kan vejlede dig og løbende sørge for at du får de rette udfordringer på rette tid.

Denne artikel blev publiceret i magasinet Krop & Fysik 4 – 2009

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s