Japan er uden tvivl en af verdens sundeste lande, set ud fra deres høje levealder (80 år for mænd/87 år for kvinder) men også helt simpelt på f.eks. udvikling af sygdomme, hvor de har den laveste forekomst af hjertesygdomme og demens i verden. Men hvad er årsagen? Jeg vil i de følgende “Sundhed og Sushi” indlæg prøve at samle det vi ved videnskabeligt og give mine egne bud på yderligere mulige parametre. Velbekomme:)

Er det alt det Fisk?
I Japan spiser de masser af dyr og planter fra havet. De spiser regelmæssigt fisk og de særeste planter af tang typen indgår som base i de fleste af deres måltider. Det er fascinerende at betragte tilgangen til det rå, friske og originale udgangspunkt til råvaren som hersker i diverse forskellige køkkener rundt omkring i det store, langstrakte land.
Måske er det alt det fisk?
Sushi fakta:
Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr.
Styr på rullen?
- Uramaki – også kaldet inside out maki, har nori (tangen) på indersiden af risene og 2 eller flere slags fyld.
- Hosomaki – små makisushi med en diameter på ca. 2 cm og indeholder typisk kun en slags fyld.
- Futomaki – store makisushi med en diameter på ca. 4 cm og med 2-3 slags fyld.
- Temaki – kegleformede håndruller, ca. 10 cm lange, hvor fyldet stikker ud i den ene ende. Spises generelt ikke med spisepinde, men med fingrene.
- Kaburimaki – er en uramaki, som får lagt et lag af fisk oven på toppen, hvilket gør den mere dekorativ.