Alle bryster er smukke

Folketingspolitikeren Laura Lindahl lagde forleden et opslag op på Facebook, som virkelig gjorde mig ked af det! Hun forsøgte at være sjov og kæk med et budskab om, at hun var utilfreds med hendes egne hængepatter (hendes eget udtryk), og at hun ofte tænke på at få lavet nye, store silikonebryster efter at have ammet to børn. Skattelettelser skulle give alle bedre muligheder for at købe nye bryster, lød budskabet – og hun sluttede af med et hashtag: #Nejtilhængepatter!

Med risiko for at sætte mig selv i centrum i den klassiske rolle om mænd, der elsker bryster og kun ser denne unikke konstruktion som noget seksuelt, vil jeg alligevel gøre et forsøg på at skrive en oprigtig ode til disse smukke og fascinerende anatomiske vidundere – uanset hvordan de ser ud!

Alt nyt liv igennem menneskehedens 3000 år på denne jord starter med et bryst. Moderbrystet skaber den øjeblikkelige omsorg og nærhed, alle små nyfødte har brug for, og indenfor få timer efter den oprindelige kilde til nærig er afbrudt, skaber brysterne på ny en kilde til den lille smaskende baby. Rent anatomisk er det mig en gåde og til stadighed en fascination, at hormoner/duftindtryk skaber øget blodgennemstrømning i mælkekirtlerne og det i sidste ende bliver til mælk, som løber ud af brystet. Det er da ret vildt!

Op igennem årene som barn, med alle livets udfordringer, kan det være rart en gang imellem at tanke sin energi op eller få sagt de svære ting op ad et par bryster. I det trygge varme miljø omkring en kvindes fortrin er mange tårer grædt, mange dybe hemmeligheder afsløret og mangt et menneske blevet til menneske igen.

Det kan være svært i videnskabens verden helt at afklare alt det fantastiske, som sker i f.eks. en omfavnelse, men de af os, som jævnligt trænger til sådan en krammer ved, at det er noget helt særligt og gør godt helt ind i sjælen.

I en nylig stor undersøgelse af danskernes sundhed (sundhedsprofilen 2017) udtrykker mange kvinder, og desværre rigtig mange unge kvinder, at de har et dårligt mentalt helbred. Måske denne udvikling har noget at gøre med kvinders syn på sig selv samt det faktum, at det digitale spejlbillede, som er bygget op over de seneste år, desværre giver os alle et forvrænget billede af, hvordan vores kroppe skal se ud.

I min barndom havde jeg min bror, hans venner samt seniordrengene på håndboldholdet at spejle min krop op imod. Og i den udkant af Sønderjylland, hvor jeg kommer fra, og hvor jeg tænker, at genpuljen har været lidt under gennemsnittet, kunne jeg hurtigt og trygt finde ud af, at min tissemand nok ikke var den største, men hellere ikke den mindste. Samtidig følte jeg mig nogenlunde normal, hvad angik højde, muskler, bumser m.m. Det var mit anatomiske spejlbillede, og ja jeg følte mig i perioder selvfølgelig forkert. Særligt det faktum at den hang til venstre, forsøgte jeg ihærdigt at rette op på ved hjælp af manuelle færdigheder, til ingen anden verdens nytte end kortvarig, intens lykkefølelse… I dag lever jeg lykkeligt med min venstreorientering.

Når man kigger på, hvordan et spejlbillede for et ungt menneske ser ud i dag, kan man egentlig godt forstå, at sundhedsprofilen peger på, at det mentale helbred er på vej den forkerte vej, særligt når man kigger på den overligger som især dameblade, botoxfiller-fakegirls, insta-opkastere og nu en folketingspolitiker bilder unge kvinder ind. Dels har man samlet den mest perfekte genpujle af smukke mennesker, og de har så foretræde i dameblade og alverdens reklamer, som man kan spejle sig i. Dernæst har de næstmest smukkeste og symmetriske mennesker i verden åbenbart fået retten til at have en social profil, hvor de kan smide billeder op af den perfekte krop, og lige rette lidt detaljer med diverse filtre m.m. Hvis ikke et filter eller lidt photoshop kan rette på det næsten perfekte udseende, så lader disse digitale storesøstre sig blot køre igennem den store plastikkirurgiske vasketunnel, og står så klar til at møde deres fans. Så tror da pokker det kan være svært at have et godt mentalt helbred, hvis man på sit teenageværelse prøver at spejle sig op imod det!

Som fysioterapeut og anatomientusiast vil jeg med dette skriv, som en af de faggrupper der ser flest bryster, råbe et højt hurra for tyngdekraften og genernes forskellighed, samt opfordre os alle til at lære fremtidens bærere af bryster følgende: Bryster er forskellige i størrelser og har forskellige størrelser brystvorter. Ingen har fra naturens side fået symmetriske bryster. Det er helt normalt, at den ene kigger mere til siden end den anden, og JA det er helt normalt, at det ene bryst hænger længere nede en det anden. Sådan har naturen tænkt det – og det er helt normalt fordi, alle bryster er smukke, også dine Laura Lindahl!

#allebrysterersmukke

Se også videoen her og BOOK evt. mit foredrag som også tager fat i emnet.

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s