Du er hermed indkaldt til dit årlige krops-eftersyn

”Sundhedsstyrelsen sender dig hermed en indkaldelse til krops-eftersyn 8 uger inden synsfristen. Hvornår du bliver indkaldt, afhænger af kroppens første registrering”

Det lyder jo helt gak, men omvendt går vi jo til mange andre forebyggende aftaler og som dansker går du sandsynligvis til tandeftersyn en gang i mellem. Det giver god mening for de fleste, for hvis vi venter til der er paradentose eller hul i tænderne, er det jo for sent, og det koster både smerter og masser af penge når skaden skal udbedres. Og tandsættet bliver aldrig helt som før.

Sandsynligvis kører du også din bil til regelmæssige eftersyn hos mekanikeren. For det er som bekendt billigere og mere sikkert at tage reparationerne i opløbet, før bilen bryder helt sammen midt i lyskrydset på vej til arbejde.

De færreste af os stiller spørgsmålstegn ved fornuften i ovenstående.

Alligevel er det kun et absolut fåtal af os der kunne drømme om at ”indlevere” vores kroppe hvert år til ”eftersyn”, på trods af at ingen vel vil være uenige i at sundhed betyder rigtig meget for de fleste af os.

Lad os tage ryggen som eksempel: En ryg kan gå i stykker, ligesom en bil kan bryde sammen, og ligesom man kan få huller i tænderne. Mange danskere – rigtig mange! – lider af rygproblemer!

Faktisk har op imod 50 % af os haft ondt i ryggen inden for det sidste år og 20 % af Danmarks befolkning har haft ondt i de sidste 14 dage. Det er altså helt normalt med lamper der lyser gult og rødt når det gælder rygsmerter.

Sjældent ved vi ikke helt hvad der er galt når ryggen sætter ud, men heldigvis er det næsten aldrig alvorligt. Men konsekvensen af rygsmerterne kan hurtigt udvikle sig til fysisk inaktivitet og måske medfølgende overvægt, medicinforbrug, sygemelding og bivirkninger som depressioner/angst/stress. Den onde cirkel tager til og smerterne vokser desværre ind i vores sociale liv og får personlige konsekvenser.

Selvom årsagen til rygsmerter sjældent er klar, så er der meget vi kan gøre for at forebygge både dem og andre skavanker i bevægeapparatet. Fysioterapeuten kan f.eks. teste om kroppens muskler er i balance, og om kroppen har de ressourcer som det kræves af den for at klare hverdagens udfordringer – og dermed kan vi hver især få hjælp til at vedligeholde os selv, så vi undgår de store og grimme ture. Vi ved også at vi alle børster vores tænder ekstra grundigt og bruger måske endda tandtråd op til et kommende besøg hos tandlægen, måske vi også ville lave vores øvelser, samt få løbet et par ture op til det halvårlige eftersyn hos fyssen.

Regelmæssige tandeftersyn har forbedret vores tand tilstand, og bilsyn m.m. har forbedret den danske bilpark. Jeg synes tandlægen og mekanikeren er to gode eksempler på at det kunne give mening at gå regelmæssigt til sin fysioterapeut, også uden at have ondt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.