ARHHHH jeg er skadet

Hvornår er jeg klar efter en skade?

Det er surt at blive skadet. Der følger altid en periode hvor man ikke kan træne og være i konkurrence eller kamp som man ønsker. Men mange skader skyldes mangelfuld genoptræning efter en anden skade, og kan derfor let undgås hvis man lytter til kroppens signaler og ved hvordan man vurderer skaden. Ved en ankelforstuvning er det blandt andet ledbåndene der beskadiges, ved en fibersprængning er det muskelfibrene. Men også styrken i ledbånd, muskler mv. bliver nedsat. Når man skal bedømme hvornår man er klar til at dyrke sport igen, er det derfor både smerterne og styrken man skal lytte til.

For tidligt i gang

I den akutte fase – lige efter at skaden er opstået – er smerterne på sit højeste. Efter eksempelvis en ankelforstuvning er anklen hævet, dunker og er smertefuld selv i hvile. På dette tidspunkt er styrken i de beskadigede strukturer på sit laveste. Efter den akutte fase forsvinder smerterne langsomt, samtidig med at ledbånd, muskler osv. bliver stærkere. På et tidspunkt vil man være smertefri og føle at man kan igen kan dyrke idræt for fuld kraft. Det er her at mange fejlagtigt standser genoptræningen og genoptager konkurrence-aktivitet. Fejlen ligger i kun at rette sig efter smerterne, for desværre er styrken i muskulaturen endnu ikke helt i orden. Risikoen for at få en ny skade i samme område af kroppen er derfor væsentligt forøget.

Styrken skal være i orden

Undersøgelser viser for eksempel at ganske få idrætsudøvere kun har forstuvet anklen én gang. Langt de flest har oplevet gentagne ankelforstuvninger. Årsagen er givetvis ofte at muskulaturen omkring anklen ikke har været stærkt nok på det tidspunkt hvor man er gået i gang for fuld kraft igen. Først når den fulde styrke er opnået, er det tid til at starte fuldt aktivitetsniveau igen. Det betyder at genoptræningsforløbet bliver lidt længere, men også at der er mindre sandsynlighed for at få endnu en skade.

ARHHHH jeg er skadet

Hvornår er jeg klar efter en skade?

Det er surt at blive skadet. Der følger altid en periode hvor man ikke kan træne og være i konkurrence eller kamp som man ønsker. Men mange skader skyldes mangelfuld genoptræning efter en anden skade, og kan derfor let undgås hvis man lytter til kroppens signaler og ved hvordan man vurderer skaden. Ved en ankelforstuvning er det blandt andet ledbåndene der beskadiges, ved en fibersprængning er det muskelfibrene. Men også styrken i ledbånd, muskler mv. bliver nedsat. Når man skal bedømme hvornår man er klar til at dyrke sport igen, er det derfor både smerterne og styrken man skal lytte til.

For tidligt i gang

I den akutte fase – lige efter at skaden er opstået – er smerterne på sit højeste. Efter eksempelvis en ankelforstuvning er anklen hævet, dunker og er smertefuld selv i hvile. På dette tidspunkt er styrken i de beskadigede strukturer på sit laveste. Efter den akutte fase forsvinder smerterne langsomt, samtidig med at ledbånd, muskler osv. bliver stærkere. På et tidspunkt vil man være smertefri og føle at man kan igen kan dyrke idræt for fuld kraft. Det er her at mange fejlagtigt standser genoptræningen og genoptager konkurrence-aktivitet. Fejlen ligger i kun at rette sig efter smerterne, for desværre er styrken i muskulaturen endnu ikke helt i orden. Risikoen for at få en ny skade i samme område af kroppen er derfor væsentligt forøget.

Styrken skal være i orden

Undersøgelser viser for eksempel at ganske få idrætsudøvere kun har forstuvet anklen én gang. Langt de flest har oplevet gentagne ankelforstuvninger. Årsagen er givetvis ofte at muskulaturen omkring anklen ikke har været stærkt nok på det tidspunkt hvor man er gået i gang for fuld kraft igen. Først når den fulde styrke er opnået, er det tid til at starte fuldt aktivitetsniveau igen. Det betyder at genoptræningsforløbet bliver lidt længere, men også at der er mindre sandsynlighed for at få endnu en skade.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s